‘Operatie Propere Handen’ for dummies

Neen, we hebben het hier niet over voetbal…

Voor zij die niet direct weten waarom we verwijzen naar het voetbal, ‘Operatie Propere Handen’ is een grootschalig onderzoek dat eind 2018 startte en momenteel wordt gevoerd door het federaal parket naar witwaspraktijken, omkoping en matchfixing in het Belgisch voetbal. Bij vele voetbalclubs waaronder KRC Genk, Club Brugge, RSC Anderlecht, Standard Luik, KAA Gent, KV Oostende, KV Kortrijk en KSC Lokeren, werden huiszoekingen verricht en werden bestuursleden en/of zelfs trainers meegenomen voor verhoor. Wie nu uiteindelijk zijn handen heeft gewassen in onschuld is nog onduidelijk. Maar over handen wassen gesproken…

Als we de zomer willen redden en ervoor willen zorgen dat een tweede Corona-piek achterwege blijft, moeten we blijven zorgen voor een goede handhygiëne, zeker nu meer en meer winkels en ook de horeca is heropend. Is wassen met zeep genoeg? Moeten we onze handen ook ontsmetten? En gebruiken we best de handblazers of eerder papieren handdoekjes?

Wat we je in ieder niet meer hoeven te vertellen is dat handen een ware broeihaard van virussen en bacteriën zijn. Uit vele onderzoeken blijkt dat onze handen in zo maar eventjes 95 procent van de gevallen verantwoordelijk zijn voor kruisbesmetting. Een goede handhygiëne kan dus de vicieuze cirkel van besmettingen doorbreken. Zo blijven we elkaar niet verder besmetten, kunnen we op een veilige manier uit ons kot en kunnen we ook een piek en terugschroevende maatregelen voorkomen.

Wat is hygiënisch? Wat is minder hygiënisch?

Laat duidelijk zijn dat vloeibare zeep de voorkeur heeft op een ouderwets klompje zeep. Die laatste is vaak een broeihaard voor bacteriën. Wat met alcoholgel? In de medische wereld is dit uiteraard onontbeerlijk. Het werkt snel, efficiënt en is gebruiksvriendelijk. Toch heeft het ook nadelen. Desinfecterende gels doden niet alleen ziekteverwekkers, maar helaas ook bacteriën die nodig zijn voor onze gezondheid. Ze kunnen op termijn dus leiden tot resistentie-ontwikkeling waardoor bepaalde medicatie waaronder bijvoorbeeld antibiotica niet meer werkt.

Handen afdrogen

Hier heb je meer mogelijkheden, de één al hygiënischer dan de andere. Als het op drogen aankomt, is het keuzegamma een pak groter. In een thuissituatie volstaan handdoekjes maar op openbare plaatsen kan je ze (en zeker vochtige) best vermijden. Wie zijn handen liever in een (wel milieuvriendelijke) handblazer steekt moeten we helaas ook teleurstellen. Hoewel ze je handen snel drogen, blazen ze vooral bacteriën van je voorganger in het rond. Drie microbiologen lieten hun visie hierover al eens los naar aanleiding van de reclameslogan ‘Handen hygiënisch drogen is net zo belangrijk als handen wassen‘ dat een fabrikant van handdrogers ooit lanceerde op Pukkelpop.

Nog een feit dat het gebruik van handdrogers in vraag stelt. Je doet er minstens dubbel zo lang over je handen te drogen dan met een papieren handdoekje. Aangezien mensen vaak niet het geduld hebben lang met hun handen in de handblazer te staan, vertrekken ze vaak vroegtijdig en met niet helemaal opgedroogde handen. En vochtige handen verspreiden op hun beurt tot duizend keer meer bacteriën dan droge handen, punt gemaakt?

Maar hoe was je je handen nu het best? Naast een paar nuttige tips die je vindt op deze pagina, delen we je ook graag nog de ’20 seconden handhygiëne voor dummies’:

  1. Maak je handen goed nat
  2. Neem voldoende vloeibare zeep
  3. Wrijf de handen lang genoeg over elkaar
  4. Wrijf hierbij goed alle vingertoppen in
  5. Wrijf ook tussen de vingers
  6. Neem ook de polsen mee
  7. Spoel de zeep zorgvuldig af met stromend water
  8. Dep de handen droog met een wegwerphanddoekje.
  9. Sluit de kraan met het handdoekje zodat je handen niet opnieuw besmet raken met microben die zich op de kraan bevinden.

En wie het liever al zingend doet, kan Gloria ‘I will survive‘ Gaynor best volgen.

Succes…

Credits: Pexels/Pixabay

You May Also Like

MenStyle Test: Reductin Anti-Aging

Omdat ook wij niet eeuwig twintig, dertig, euh… veertig blijven… We kunnen het niet ontkennen… ...

Hoe laat ik een kader op maat maken?

Heb je zelf een schilderij gemaakt en ben je hier trots op? Dan wil ...

In quarantaine? Met dit gaming-bed sla jj je vlot door de virusgekte heen!

Wij leggen ons niet neer bij het Coronavirus… Of net wel… Mocht het Coronavirus ...