Fitness-tip: deze voedingsupplementen werken wel!

Ben jij nog steeds bezig met jouw goede voornemens? 

Januari staat garant voor een boost aan inschrijvingen bij de fitness. De abonnementen vlogen de deur uit en nu, februari, liggen de eerste weken van een sportief 2020 achter de rug. Voor zij die consequent hebben doorgezet, mét succes. In het begin van een fitnesscarrière maak je dan ook het snelst spiermassa aan en ja, jij gaat dit nu ongetwijfeld (nog eens) fier checken in de spiegel.

Om ervoor te zorgen dat je winst blijft boeken en zo de inspanningen in de fitness leuk blijft vinden, gaan we nu next level. Waar haal je die paar extra procenten? Wat zorgt ervoor dat jij net dat ene kilootje meer kan pakken terwijl je net een kilootje meer bent afgevallen? De juiste voeding en om de natuur nog een beetje te helpen, de juiste voedingssupplementen. Om zeker te zijn dat je hier legaal en wetenschappelijk bewezen producten gebruikt, kan je best bestellen bij respectabele verdelers zoals bijvoorbeeld orangefit.nl.

Maar wat moet je nu net bestellen én zijn ze wel nodig? Wél, veel (beginnende) sporters hebben bijvoorbeeld hun eerste eiwitshake al gekocht nog voordat ze een eerste halter hebben aangeraakt. Of dit de juiste keuze is? Feit is dat (en dat is ook de mening van vele experten) het allerbelangrijkste natuurlijk jouw voedingspatroon is, de rest een, de naam zegt het zelf, supplement. Supplementen heb je in twee soorten, namelijk enerzijds vitamines, mineralen en sporenelementen en anderzijds supplementen voor betere sportprestaties.

Ben je een gezonde en gevarieerde eter, heb je geen medische indicatie dan heb je vaak al een zeer goede basis. Een bloedonderzoek bij jouw arts zou eventueel tekorten kunnen opsporen. Hierop kan je je dan baseren om helemaal in topvorm te komen.

Het meest voorkomend tekort bij sporters in België en Nederland is Vitamine D. Dit kan leiden tot botontkalking en andere gezondheidsproblemen en mag daarom niet onderschat worden! In de zomermaanden, een periode met veel zon, bouw je een reserve op. Dat is op dat moment meestal ruim voldoende. Helaas bouw je deze reserve in de wintermaanden af en dreigt er al snel een tekort. Ook B12 is een vitamine die wel eens in de lijst van tekorten voorkomt. Vooral vegetariërs, veganisten en ouderen hebben extra vitamine B12 nodig. Zwangere vrouwen hebben dan weer vaak extra foliumzuur nodig.

Zijn er naast deze vitaminen nog zaken die een meerwaarde kunnen bieden? Ja! Maar enkel en alleen als de basis, lees als je voeding, beweging en herstel, op orde is. Je start dan ook best je trainingscarrière niet met supplementen, je voegt het eraan toe. En wat voeg je best toe?

Eiwitshakes
In principe staan je eiwitten op punt als je gevarieerd, gezond en eiwitrijk voedingspatroon volgt. Dat doe je door goed te eten, te slapen en te trainen! Wil je toch net iets vlotter (vegetariërs en veganisten bijvoorbeeld) aan je eiwitten te komen zijn shakes gewoon een makkelijke en efficiënte eiwitbron.

Wat raden we dan weer ten stelligste af? Pre-workouts, testosteronboosters (die werken toch niet, fatburners, vitaminepillen waarvan de doseringen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden overschreiden en supplementen of producten met ongeloofwaardige claims, die doping bevatten of die verboden zijn op de Belgisch-Nederlandse markt.

Laatste tip: gebruik dus altijd je gezond verstand en laat je door respectabele experten adviseren.

Credits: Pixabay

You May Also Like

Een auto (ont)lenen? Wat met eventuele schade?

“Voorzichtig op de boan hé” Jouw kameraad wil wel eens een ritje doen in ...

Deze vakantiebestemmingen laten je nu al wegdromen

Genoeg is genoeg… Hoewel de landbouwers bij zoveel regenval alleen maar in hun handen ...

Hittegolf-Tip: Met SodaStream heb je altijd fris en sprankelend lekker water in huis

Iedereen kreunt… Als we de mainstreammedia mogen geloven kreunt iedereen onder de hitte en ...