Welke wijn, bij welk gerecht?

Ondanks het feit dat ik in een niet zo ver verleden eens een 5-daagse wijncursus heb gevolgd (nee ik spuwde niet, ben je gek), ken is er nog steeds geen snars van. Toch kan de passende wijn een fijn gerechtje nog net dat tikkeltje extra geven. Wil jij weten welke wijn bij welk gerecht past? Wij geven je alvast een korte introductie.

Jouw smaak

 

Ondanks alle regeltjes, het gaat om jouw smaak. Vind jij dat een wijn perfect bij een gerecht past, dan kan dat: simpel. Toch zijn er een aantal algemene regels als richtlijn.

 

 • Wijn en gerecht mogen elkaar niet overheersen: Wijn en eten moeten in harmonie zijn. Een zware wijn gaat moeilijk samen met een licht gerecht en een lichte wijn wordt weggeblazen door stevige kost.
 • Let op de volgorde: Bij meerdere gangen is het goed om een volgorde aan wijnen aan te houden. Eenvoudige wijn schenk je voor complexere wijnen. Een jonge wijn schenk je voor een zwaardere, oude wijn. Droge wijn komt voor de zoete wijn en je begint met wit, alvorens de rode wijn op tafel komt.
 • Stem de smaken op elkaar af: Een wijn en gerecht die dezelfde smaak combineren passen het best bij elkaar. Zoete gerechten match je met een zoetere wijn, kruidig met kruidig en ga zo maar door. Het gaat hier niet om contrasten, maar om harmonie.

 

Ben je trouwens op zoek naar een fijne fles wijn, tegen een scherpe prijs? Neem dan zeker eens een kijkje op de website van Drankdozijn.be. Je vindt er trouwens ook heel wat spirits.

Combineren is een kunst

 

Het feit dat witte wijn vaak beter met vis gaat is geen fabeltje. Meer nog, het feit dat de kleur van het eten vaak het beste matcht met de kleur van de wijn is een feit. Ook de afkomst van de gerechten en de wijn is vaak een hulpmiddeltje.

 

Wat wij serveren bij:

 

 • Vlees: Met een Merlot zit je vaak goed. Bij rood vlees past vaak een stevige rode wijn. Kip en varken laten zich dan weer beter combineren met een witte wijn.
 • Vis: Bij een visje kun je meestal perfect een witte wijn drinken. Bij zalm en tonijn komt ook een Pinot Noir tot zijn recht.
 • Aperitief: Ga voor mousserend.
 • Desserts: Bij desserts kies je bij voorkeur voor een zoete witte wijn. Zeker in combinatie met chocolade is dit overheerlijk.
 • Kevin Stickens

  Redacteur

  Founder van The Cult of Content een contentmarketing bureau uit Antwerpen. Vader van 3 kids, levensgenieter en fijnproever. Stichter en redacteur van Whatmatters.

You May Also Like

Zo geef je jouw woning een stoere mannelijke touch

Vrouwen toegelaten? Of toch in ieder geval niet overal. Zo hebben zelfs wij, die ...

Een geurtje voor zwoele zomers: BVLGARI MAN RAIN ESSENCE

Zomers fris  BVLGARI MAN RAIN ESSENCE viert de kracht van regen in een flesje. ...

Hier is aflevering 3 van BOSS 9 (video)

Wie komt er een stap dichter bij het felbegeerde GGPoker-contract?  Ronde 2 van de ...