BESNARD: KWALITATIEVE HEMDEN MET RESPECT VOOR OUDE AMBACHTEN

Een man zonder hemd, is als een café zonder bier. Jammer genoeg zijn er ook veel slecht getailleerde hemden van matige kwaliteit. Wil je handgemaakte kwaliteit, waar de passie vanaf druipt en dat als gegoten zit? Kijk dan zeker eens bij Besnard. Wij spraken alvast met de founder en bezieler Victor Besnard.

Victor, neem je ons even mee in de historiek van het merk?

Mijn betovergrootvader Albert Besnard begon in 1878 op 28-jarige leeftijd als kleermaker in Den Haag. Door de jaren heen werd A. Besnard de winkel voor bespoke tailoring en luxe kleding. In een oud familieboek vond ik een krantenknipsel waarin stond dat hij zelfs als “tailleur-artiest” werd beschouwd. Je kunt dus wel stellen dat de liefde voor ambacht en kleding in mijn genen zit. Exact 140 jaar later besloot ik immers in zijn voetsporen te treden. Gedurende mijn studie heb ik bij een kleermaker en verschillende toonaangevende kledingzaken gewerkt in binnen- en buitenland, waar mijn passie nog verder werd aangewakkerd.

In 2016 begon ik aan mijn eigen collectie overhemden te werken, die in 2018 het levenslicht zagen.

Vanwaar de merknaam?

Ik richtte met het merk in 2016 op en deed dit in eerste instantie onder een andere naam. Toen ik op zolder een pak gemaakt door mijn betovergrootvader vond, besloot ik zijn bedrijf nieuw leven in te blazen. Het logo is ook geïnspireerd op het originele label. La Haye, verwijst in het Frans naar Den Haag, de plaats waar het voor hem allemaal begon

Is Besnard ondertussen een fulltime job?

Momenteel nog niet, maar dat is uiteindelijk wel de doelstelling. Ik werk een deel van de week als strategisch consultant, maar het ontwerpen van kleding is mijn grote passie. Alle avonden en weekenden ben ik druk bezig met het bedrijf.

Momenteel bied je enkel overhemden aan?

Klopt, voor nu wel. Momenteel heb ik twee verschillende modellen. Een button-down hemd, wat iets meer casual is. Het spread collar hemd is dan weer wat klassieker. Ondertussen ben ik wel bezig met een nieuwe collectie. Zo zit onder meer een exemplaar van Japanse denim in de pijplijn. Daarnaast zullen er ook broeken volgen. Ik werk dus aan een volledig aanbod, maar daar kruipt aardig wat tijd in.

Waar worden de hemden gemaakt?

Ik werk samen met een familiebedrijf in Portugal dat al decennia overhemden maakt. Zij hebben de juiste expertise en werken nog volgens traditionele technieken. De zijnaden worden bijvoorbeeld vervaardigd door middel van single needle stitching, een techniek die nu nog amper gebruikt wordt. Het duurt twee keer zo lang om te maken, maar het ziet er eleganter uit en blijft langer mooi.

Teken jij de patronen zelf uit?

Ik heb de hemden zelf ontworpen; de kragen, de manchetten, de verhoudingen en alle kleine details heb ik zelf uitgetekend. Om de pasvorm perfect te krijgen heb ik een lange tijd met de patroonmaker van het atelier samengewerkt. De stoffen en knopen koop ik zelf in bij Europese fabrikanten en tegenwoordig ook bij Japanse wevers. Om de beide modellen te ontwikkelen ben ik toch wel zo’n 9 maanden bezig geweest.

Wat wil je met Besnard bereiken?

Mooie producten maken, daar draait het voor mij om. Ik zou het fantastisch vinden als ik uiteindelijk een volledige collectie van hoogwaardige herenkleding kan aanbieden. Het ambacht staat centraal en dat mag niet verwateren. Die oude technieken en de knopen die nog echt van parelmoer zijn, dat vind ik fantastisch.

Wie is jouw doelpubliek?

Ik merk dat de mensen die Besnard kopen vaak 30+ zijn. Het zijn uiteraard mannen die van mooie spullen houden en die om hun uitstraling geven. Mannen die willen investeren in een goed product en er net iets beter willen uitzien als anderen.

Waarom moet iemand voor Besnard kiezen?

De traditionele kleermakerstechnieken, de hoge kwaliteit, de fijne materialen: je kiest bewust voor kwaliteit als je voor Besnard kiest. Bovendien blijven de hemden langer mooi waardoor je duurzaam bezig bent. Door te kiezen voor kwaliteit heb je minder spullen nodig, je geniet er immers een stuk langer van.

Waar kunnen mensen je hemden vinden?

Voorlopig verkoop ik ze enkel online, maar ik ben wel bezig met een aantal winkels in Amsterdam.

Wij wensen je alvast nog veel succes Victor!

Zelf de collectie bekijken van Besnard? Ontdek de modellen op www.besnard.co en bestel je eigen exemplaar! Uiteraard kun je ook een kijkje nemen op Instagram en Facebook!

  • Kevin Stickens

    Redacteur

    Founder van The Cult of Content een contentmarketing bureau uit Antwerpen. Vader van 3 kids, levensgenieter en fijnproever. Stichter en redacteur van Whatmatters.

You May Also Like

Adidas herlanceert iconische Stormtrooper-sneakers

May the Force be with you  Dik twintig jaar na Star Wars: Episode I: ...

OnePlus lanceert gloednieuwe OnePlus 10T 5G en OxygenOS 13

New York, daar was het te doen Vandaag lanceert het wereldwijd actieve technologiemerk OnePlus ...

When The sky is The Limit…Bugatti Bolide (Video)

BB is BP…Buitenaards Punt!  1.850 pk, 1.850 Nm en dit voor 1.240 kilogram op ...