menstyle VS Camper Chef Bart Part II: ‘Fried Chicken en Mashed Potatoes’ met wereldberoemde Countryster Zac Brown

Whatmatters goes USA. Meer nog… we vliegen tot in Chicago, nemen daar Route 66 tot we bijna op het eindpunt zijn. Dat eindpunt is niet het gewoonlijke Los Angeles maar wel Las Vegas. Daar leggen we alles in handen van ‘Camper Chef Bart‘, een meer dan sympathieke Belg, kind aan huis is bij een aantal celebs en die met zijn kookkunsten de komende weken bekend en minder bekend Amerika op ons zal loslaten. Zijn drive om zijn kookboek te maken, het antwoord waarom en wie die levensgenieter is, laten we hem zelf vertellen of daar komen jullie de komende weken zeker achter. Geniet van deze combinatie van reizen, samen koken, mensen met een verhaal leren kennen…één van de grootste projecten, of misschien wel de grootste, die Whatmatters ooit heeft gebracht! We reizen mee met de Camper Chef door verschillende staten, en krijgen wekelijks een exclusieve inkijk in de pré-productie van zijn kookboek.

‘I am not afraid to be who I am!’

Geboren in de zomer van 1978, als elfde kind van twaalf in Atlanta Georgia. Zac Browns toekomst was al helemaal uitgeschreven. Gewoon keihard werken in een restaurant als chef, trouwen met zijn lief en best van al twee kids ten huize Brown. Ah, en een pick up truck en boots. Want dat is het leven ‘deep down South’. Plans changed toen Zac op achtjarige leeftijd een gitaar cadeau kreeg van zijn moeder Bettye en de smaak van Bluegrass music te pakken kreeg.

677K volgers op Instagram via @zacbrownband, een netto waarde van 32 miljoen dollar (volgens @Forbes in 2015), vijf kids en tientallen bedrijven waaronder een gigantische wijngaard, een meubelbedrijf, een custom garage en alleen God en Zac weten wat er nog allemaal bij zal komen.

“Het heeft geen zin om op miljoenen dollars te zitten, ik herinvesteer zoveel ik kan in mensen, werknemers, professioneel materiaal en ik hou uiteindelijk een gezond gemiddelde over voor mezelf en mijn gezin”.

Ondersteund door een crew van wel 60 vaste medewerkers met acht grote vrachtwagens trekt The Zac Brown Band van stad naar veld om uitverkochte live concerten te spelen. Een totaal van 200 concerten per jaar is een gezond gemiddelde zegt ie droogweg vanonder zijn oude cowboy hoed.

Zijn debuut single “Chicken Fried” schoot in 2003 vrijwel onmiddellijk, uit het niets, naar nummer 1 in de Country Music Charts. “Highway 20 Ride en My Old Man” galmen hier nog dagelijks, jaren na de release, door miljoenen radios en zijn meezingers van formaat. Ik praat met Zac over twee succesvolle studio albums, 16 singles waarvan 13 het tot nummer 1 schopten en zijn ongelooflijk talent om ‘nummer één’-hits te schrijven. Het gaat om trucks, food, scheidingen, een gitaar en de gewone dingen des levens. Simpel en herkenbaar voor iedereen. Ik denk dat daar het succes op gebouwd is.

Wat is je grootste succes Zac?
“Het album ‘Foundation’ sloeg drie keer raak in de Platinum roos bij de welbekende Recording Industry Association Of America. Dat op zich zijn drie miljoen platen. That makes me happy, it doesn’t get any better than that Bart-Man”

Fans houden van de Zac Brown Band, dat is duidelijk.

Ik ontmoet Zac in Las Vegas na zijn concert in het Cosmopolitan Casino en we praten samen over lief en leed, zijn gezin, zijn scheiding in 2018 en Country Music uiteraard. Maar ook over zijn levenswerk “Camp Southern Ground”. 250 hectaren grond in Fayetteville Georgia waar hij families en kinderen met beperkingen uitnodigt om op een speelse wijze de vakanties en weekends door te brengen. Dat zit hem nauw aan het hart en is één van de grote dromen die hij gerealiseerd heeft. Hij heeft me uitgenodigd om samen met hem en Rusty The Chef, tenmidden van de organische tuinen en de boerderij een weekend door te brengen om samen camp food te koken. Ik zie het helemaal zitten en plan het in mijn roadtrip met de camper naar de South.

Zac gedraagt zich helemaal niet uit als de country music super ster die hij eigenlijk wel is. Het zou perfect mijn buurman kunnen zijn die ik aan de pool tegenkom op zondag met zijn drie kids. Dat siert hem, hij blijft zo down to earth, een voorbeeld als je ‘t mij vraagt! De man achter de music en achter al die nummer één hits rijdt zelfs niet rond in dure Ferrari’s of woont evenmin in een super mansion in Beverly Hills. Een stel oude cowboy boots en jeans is meer zijn ‘ding’. Toen ik hem twee custom made jasjes bezorgde met de groeten van ons aller Nicky Vankets dankte hij me uitbundig voor de effort die Mr Vankets himself in dat cadeau stak maar ik zag in zijn ogen dat het eigenlijk niet moest. Op bezoek aan Camp Southern Ground neem ik hem gewoon een six pack beer mee of een reep Belgische chocolade, denk ik.

Tot slot iets wat Zac Brown wederom Zac Brown maakt… In de lente van 2012 had hij het idee om een tryout te doen. “What if we build a huge truck with a massive kitchen in it, lets make it 52 ft long (15 meter). I hire my best friend Chef Rusty and cook some fried chicken, steak and some veggies for the fans. Let ‘s call it gourmet food for the fans before the show starts. We ‘ll take Rusty along the concert tours and we ‘ll all cook southern meals for the Zac Brown Band Fans. We can cook for 200 guest..”

De “Eat & Greets” zijn sindsdien een feit, check it out here, CBS News heeft er een toffe video reportage van gemaakt:

Ik kook vandaag Zacs favoriete gerecht: Fried Chicken en Mashed Potatoes en zoals het gaat in de South, een goeie pint beer on the side. Terwijl Zac naar het podium stapt draait hij zich nog even om en geeft me de ultieme tip van Fried Chicken: ‘soak them chicken breast in beer man, that creates that moisty taste that you need’.

It doesn’t get anymore American than that, of moet ik zeggen ‘not more Zac Brown than that’!

Het recept is relatief makkelijk:

Chicken breast, bloem, 3 eitjes en voeg naar believen kruiden toe. De basis kruiden zijn peper, zout, ik voeg wat oregano toe en mijn kippen kruiden. Je kan dit recept later terug vinden in mijn kookboek.

Facts:
– Truck: Mack Diesel en 52 ft trailer gebouwd door ZB Customs

– Waarde: it doesn’t matter, it does the job and it ‘s paid for by fried chicken
– Hobbies: koken en thuis met het gezin movies kijken
– Leeftijd 41
– Gezin: Single dad na twaalf jaar huwelijk en vijf kids
– Girlfriend: no comment Bart haha
– Huisdieren: paarden, kippen, konijnen, hond en kat
– Hometown: Fayettville Georgia

About Georgia:

Midden in de ‘Deep South’ ligt ‘Peach State’ Georgia, een Amerikaanse staat met een boeiende en zeer rijke geschiedenis, waarin je veel elementen terugvindt van de Amerikaanse Burgeroorlog. Georgia heeft als hoofdstad Atlanta, de stad waar Coca-Cola werd uitgevonden en waar tot op de dag van vandaag nog steeds de headquarters zijn. Naast deze wereldstad van een half miljoen inwoners bestaat Georgia uit uitgestrekte katoenplantages, drassige moerassen en grillige bergketens. Aan de kust liggen gezellige badplaatsen. Georgia, roadtrip-waardig.

Een roadtrip starten doe je vanaf het vliegveld van Atlanta, één van de drukste ter wereld. Ze verwelkomen hier dagelijks tientallen miljoenen reizigers die van en naar de Verenigde Staten reizen. Ben je fan van Coca-Cola? In het ‘World of Coca-Cola museum’ kom je alles te weten over de bekendste drank ter wereld, dat hier voor het eerst werd gebrouwen. Verder is Atlanta ook de stad van Martin Luther King, Jimmy Carter en CNN.


Ook de historierijke stadjes Savannah en Macon, ten zuiden van Atlanta en op zo’n 30 kilometer van de kust, zijn een bezoekje waard. Met een koets maak je een ritje door de oudste buurten van de Verenigde Staten. De statige lanen staan vol elegante gebouwen.

Wat dieper in het zuidoosten ligt ‘Okefenokee Swamp’. Een prachtig park, waar meer dan 10.000 alligators in de moerassen leven. Huur een kano en spot alle dieren die de ‘Swamp’ rijk zijn. Zwemmen is niet aan te raden…we geven het maar mee.

Ook een must do zijn de Blue Ridge Mountains in het noorden van de staat. De bergketen dankt haar naam aan de blauwe gloed die vanuit de bomen opstijgt tussen de bergen waardoor de keten er van een afstandje en op foto’s écht blauw uitziet.

Als afsluiter raden we je de ‘Golden Isles’ aan. Deze Waddeneilanden zijn zowat het Knokke van Georgia en zijn dan ook vooral populair bij de Amerikaanse elite. Je vreet er verse oesters op het strand en begint op dat moment te dromen over welk optrekje, van minstens een paar miljoen, je hier zou willen kopen.

Volgende week:

Volgende week kook ik het favoriete gerecht van Cassie Self, de super classy dame achter tal van kookshows op tv en binnenkort wereldberoemd door haar meest recente film ‘Sweet Inspirations’ die volgende week in premiere gaat via Pureflix. Mama van drie, business owner, top vriendin en actrice, een selfmade super coole mom! Haar nieuwste film gaat over… Cupcakes.

Dus op het ritme van Norah Jones – The Long Way Home, maak ik “Cupcakes With Cassie”, een typisch All American Dessertje. Well, that sounds like a plan to me!

Credits: Camper Chef Bart

You May Also Like

MenStyle On Tour: Kamping Kitsch Club (ALLE 600 FOTO’S)

Marginaal, het nieuwe normaal Om het met de woorden van één van de hoofdacts ...

Menstyle VS Camper Chef Bart V: Risotto Seafood met bokskampioen Ronald Gavril

ENGLISH VERSION HERE Deze poulain van Floyd Mayweather, Ronald “The Thrill” Gavril, wordt de ...

MenStyle On Tour: Alfa Romeo B-Tech Lifestyle Event in Turijn

Cars, Travel, Food…een All-In-tripje dat we niet snel zullen vergeten. Alfa boomt…Met een verkoop dat ...