Onderzoek wijst uit: Zes op tien Belgen stoort zich aan de bouwvakkersreet

En dan nu de oplossing?

Een “bouwvakkersdecolleté” is een eufemistische term voor het zichtbaar zijn van de bovenkant van de bilspleet boven de band van de broek. De naam is ontstaan vanwege de gelijkenis met het decolleté bij vrouwen: twee huidkleurige wangen met een spleet ertussen. Het bouwvakkersdecolleté is voornamelijk te zien bij mensen die vaak voorovergebogen werk doen met een strakzittende broek, zoals een jeans, waaronder bouwvakkers.

En in tegenstelling tot echte decolletés, waar we als we heel eerlijk zijn niet genoeg van kunnen krijgen, wordt een bouwvakkersdecolleté, – reet of -spleet vaak als onflatteus gezien en willen we er geen euro-briefjes of euro-centjes in wegmoffelen. Meer nog, uit recent onderzoek van Herock® blijkt dat zes op tien Belgen zich zelfs stoort wanneer een bilspleet bij iemand boven de broeksrand uit piept. Volgens acht op tien is dat nochtans perfect te vermijden. En dat klopt ook.

Zo hebben de rekels bij Herock®, die we ook nog kennen van hun OnlyFans-campagne, al lang de oplossing gevonden en zelfs meer dan dat. Deze Belgische specialist in werkkledij en veiligheidsschoenen ontwerpt bewust werkbroeken met een hogere, elastische tailleband en bovenstukken die gemiddeld 5 à 10cm langer zijn. Zo blijft de onderrug van vakmannen altijd netjes bedekt.

Werklui moeten zich vooral comfortabel voelen, ook als ze door de knieën gaan,” zegt zaakvoerder Laurent Van Laere. “Dat ze maar snel een nieuwe term bedenken voor het fenomeen, want wat ons betreft, heeft het niets met bouwvakkers te maken.”

Deels heeft de man gelijk natuurlijk want zowat iedereen die vooroverbukt, man of vrouw heeft kans iets teveel bilspleet te laten optekenen en daar schamen de meeste mannen en vrouwen, en respectievelijk 68 en 82 procent, voor. Ook durft slechts 20% van de ondervraagde mensen uit het onderzoek er effectief een opmerking over maken.

Nochtans heeft iedereen er een mening over en bepaalt het wel de manier waarop wij naar een bilspleetdropper kijken. 71% geeft toe dat zo’n zichtbare bilspleet invloed heeft op hoe ze naar vakmensen kijken, zeker op het vlak van aantrekkelijkheid en professionaliteit zo blijkt. De helft van de bevraagden (51%) vindt een bouwvakkersspleet onaantrekkelijk. Daarnaast geeft bijna acht op tien Belgen (75%) aan méér vertrouwen te hebben in de professionaliteit van werkmannen en -vrouwen als die geschikte werkkledij dragen.

De oplossing: stretch stoffen, hoge tailleband en verlengde bovenstukken

Laurent Van Laere, zaakvoerder van het Belgische bedrijf Herock® wil vooral dat werkmannen en -vrouwen zich comfortabel voelen in wat ze dagelijks dragen. Daar zorgen ze voor door onder andere elastische stoffen te gebruiken in hun werkkledij. Zo blijven de broeken beter op z’n plaats zitten. Ze brengen ook ‘slimfit’ modellen op de markt die mee stretchen bij elke beweging.

Onze workwear is er voor werkmensen. We willen dat het in de eerste plaats ​ handige werkkledij ​ is, waarin ze gemakkelijk ​ kunnen bewegen en waarin ze zich goed voelen. Oók wanneer ze voorovergebogen in een emmer cement staan te roeren of wanneer ze op de knieën vloertegels aan het plaatsen zijn”, zegt Van Laere. “Of ze zich écht schamen voor zo een bouwvakkersspleet, dat weet ik niet. Wat ik wél weet is dat onze klanten heel bewust kiezen voor professionele werkkledij, omdat het nu éénmaal échte vakmannen zijn én ze dat – terecht ​ ook naar hun eigen klanten willen uitstralen. Als ze een bouwvakkersspleet kunnen vermijden, zullen ze dat zeker doen!

Soit, je weet het. Ga je deze zomer nog aan het klussen of werk ook jij geregeld in de tuin en wil jij jouw buurbrouw nog zonder schaamte recht in de ogen kijken in plaats van zij die met vervangende schaamte naar de niet zo welriekende dreef ligt te loeren? Dan moet je zeker eens een kijkje nemen op hun website! Doen!

You May Also Like

ThinkPad™ Z-serie introduceert een nieuw uiterlijk voor het iconische merk

Lenovo™ kondigt met veel plezier een nieuwe serie ThinkPad-laptops aan met verbluffende, vooruitstrevende designs ...

Hoe zie jij eruit als Barbie of Ken?

Ben jij de volgende Mattel-doll? We kunnen er niet omheen, Barbie is overal. Of ...