Maserati MCXtrema: Het ultieme en exclusieve trackday-speeltje

De laatste tests zijn nu volop bezig 

De Maserati MCXtrema, het compromisloze 730 pk sterke ‘beest’ van het merk met de Drietand, wordt binnenkort beproefd in zijn natuurlijke omgeving: het circuit. Tot eind april wordt het model onderworpen aan een reeks tests, met als doel de aflevering van het eerste exemplaar in de nazomer van 2024.

De MCXtrema is een raceauto die helaas niet voor de weg is gehomologeerd en waarvan slechts 62 exemplaren worden geproduceerd. Hij is gemaakt om de grenzen te verleggen. De MCXtrema bewees zijn baanbrekende karakter op het circuit, waar hij in actie kwam tijdens een reeks belangrijke tests om data te vergaren die nodig zijn voor de laatste afstellingen. De exclusieve creatie van Maserati is een van de meest gedurfde auto’s van het merk en is een evolutie van de Maserati MC20 supersportwagen, die als inspiratiebron en basis diende.

In februari beleefde de auto zijn eerste officiële shakedown op het Autodromo Varano de’ Melegari (Parma). Daar debuteerde de MCXtrema op het circuit met achter het stuur Maserati’s hoofdtestcoureur Andrea Bertolini, één van de meest succesvolle coureurs in de GT-klasse met vier wereldtitels die hij behaalde met de roemrijke MC12. Bertolini werkt al sinds het prille begin aan de ontwikkeling van het model in de dynamische simulator.

De shakedown vond plaats in februari en de komende periode wordt het model verder gefinetuned, om het volledige vermogen van de 730 pk (540 kW) 3,0-liter twin-turbo V6-motor te ontketenen. De krachtbron is gebaseerd op de Maserati Nettuno-motor en is voor de MCXtrema naar een nog hoger plan gebracht.

Het virtuele werk dat is gedaan met de MCXtrema, ongeveer 200 uur in de dynamische simulator van Maserati en circa 1.000 uur aan virtuele analyse, heeft het mogelijk gemaakt om een auto te creëren die het summum van geavanceerde techniek en innovatie vertegenwoordigt. Waarin het design van het Maserati Centro Stile samenkomt met de technische vereisten met het oog op een efficiënte aerodynamica voor elke circuitconfiguratie.

Andrea Bertolini, hoofdtestcoureur van Maserati, vat het als volgt samen: “Met een nieuwe auto het circuit op gaan geeft altijd een speciaal, uniek gevoel, en dat was bij de MCXtrema niet anders. Het is een waar juweeltje van mechanica en aerodynamica, met een perfecte balans en wegligging. We hebben maandenlang samengewerkt met een team van zeer bekwame en gepassioneerde mensen, wachtend op het moment dat we de voltooide auto naar zijn natuurlijke habitat konden brengen, nadat we hem virtueel hadden getest in geavanceerde simulaties. Met de MCXtrema hebben we de lat qua ontwikkeling nog hoger gelegd, met het circuit in het vizier en altijd rekening houdend met de behoeften van de Maserati-klant, die centraal blijft staan bij onze werkzaamheden. Het interieur is ontworpen rondom de bestuurder; we hebben een cockpit ontwikkeld die oogt als een kruising tussen dat van een gevechtsvliegtuig en een Formule 1-auto. De MCXtrema is een evolutie van de MC20, zonder typegoedkeuring voor de weg. Voor de MC20 supersportwagen hadden we al nadrukkelijk gewerkt aan het weggedrag en de algehele architectuur, met uiteindelijk deze ultieme, extreme en opwindende versie die daaruit is voortgevloeid. De MCXtrema is een sensatie om in te rijden, anders dan welke andere auto dan ook.”

MCXlusiva individualiseringsprogramma

Kopers van een MCXtrema krijgen daadwerkelijk iets unieks. Vanaf het allereerste begin van de ontwikkeling van dit model heeft Maserati elke MCXtrema-klant meegenomen op een persoonlijke reis om meer te weten te komen over de ontwikkeling van de auto, in de beste tailormade ervaring die een auto kan bieden. Het Maserati individualiseringsprogramma, dat de naam MCXlusiva heeft gekregen, is gereserveerd voor de 62 kopers van de MCXtrema, en is erop gericht om hen een ongekende ervaring te geven.

Maserati heeft over alles nagedacht om ervoor te zorgen dat toekomstige eigenaren van de krachtigste circuitauto van het merk uit Modena zich onderdeel kunnen voelen van iets dat in alle opzichten uiterst exclusief is. Naast de elegante kleur Blue Xtrema, die speciaal is ontwikkeld voor dit meesterwerk op vier wielen, biedt het MCXlusiva-programma klanten de mogelijkheid om de auto af te stemmen op hun wensen aan de hand van één van drie varianten die zijn gecreëerd door het Maserati Centro Stile, elk met zijn eigen identiteit: Tech Beast, Corse en Speed Beast.

Het aanpassen van de auto kan worden vervolgd met een keuze uit twee opties voor de kleur van de wielen, matzwart of Grigio Corsa Bright, en drie versies voor de stoelen: Blue, Black of Ice. Als alternatief is er de BEASTspoke-variant voor de meest creatieve klanten, die hun eigen nummer kunnen kiezen om toe te voegen aan de kleurstelling en tevens de kleur van de gripgedeeltes op het stuurwiel kunnen kiezen.

Een ander specifiek detail is het ‘1 of 62’ plaatje in het passagierscompartiment, waarin de naam van de MCXtrema klant gegraveerd kan worden of een andere inspiratie die hij of zij mee wil nemen naar het circuit.

Exclusieve MCXperience services

Maserati biedt MCXtrema-eigenaren nog meer maatwerk met MCXperience, een klantenervaring die een reeks diensten omvat die zijn voorbehouden aan kopers van de MCXtrema. De MCXperience is een exclusieve club waar ze zich volledig kunnen onderdompelen in de racewereld van Maserati, samen met professionele coureurs en de technici van Maserati Corse Services. Daarnaast biedt MCXperience ook de Conciërge-service voor toegang tot circuitervaringen, evenals de MCXtrema kit, die samen met het Maserati Centro Stile is ontworpen en die ervoor zorgt dat mensen zich echte coureurs voelen in de MCXtrema.

Giovanni Sgro, hoofd van Maserati Corse: “De MCXtrema is het vlaggenschip van de racemodellen van Maserati Corse. Het is zoveel meer dan alleen een auto die is bedacht en ontworpen voor het circuit. Rond deze raceauto met zijn hoge vermogen, exclusiviteit op het hoogste niveau en ongekende kwaliteit, is er een heel universum opgebouwd dat is gewijd aan 62 fans van het merk en de meest aantrekkelijke manier van rijden: tussen de kerbstones van een circuit. De MCXtrema is een sensationele auto die inspeelt op een verlangen dat sterker is dan bij alle andere auto’s die we ooit hebben gemaakt. Het is een sensatie op het gebied van racen.”

De prijs van dit speeltje? Officieel onbekend al horen we in de wandelgangen iets mompelen om en bij het miljoen euro.

 

You May Also Like

MenStyle Road Test: Alfa Romeo Stelvio Veloce (2020)

Onterecht onderschat  Onze eerste ervaring met Alfa Romeo gaat al bijna twee decennia mee, ...

Duitse tuners eren SLR Stirling Moss met hun Bussink GT Speedlegend

‘Halo’okes Groot nieuws in Monaco. Niet zozeer de fel gecontesteerde pole van onze vriend ...

MenStyle tip: Supercar Story @ Autoworld Brussels

Hét museum voor echte autofans Wie nog een interessant uitje zoekt tijdens de kerstvakantie, ...