Antwerpen schenkt een shot heritage in je Espresso Martini
Zet je schrap, heren, want de Antwerpse trots Elixir d’Anvers heeft zichzelf een stevige koffieshot cadeau gedaan. De distilleerderij F.X. de Beukelaer, die al sinds 1863 onze stad voorziet van gouden vloeibare kruidenmagie, lanceert dit najaar Elixir d’Anvers ESPRESSO: een premium koffielikeur die het best te omschrijven valt als heritage on the rocks.
Koffie × Kruiden = pure klasse
Waar veel koffielikeuren genoegen nemen met wat artificieel aroma, pakt de Beukelaer het oldschool aan. Geen shortcuts, geen marketingtrucs, maar een écht koffiedistillaat. Daarvoor worden twee premium variëteiten – Caturra en Maracaturra – via de Antwerpse koffielegende Cuperus rechtstreeks uit Nicaragua gehaald, gemacereerd in alcohol en gedistilleerd tot een intens koffiedistillaat. Dat gaat vervolgens een huwelijk aan met water, suiker en uiteraard… een scheut van de originele Elixir d’Anvers. Resultaat: een likeur die smaakt alsof James Bond en een Antwerpse havenarbeider samen een cocktailbar zijn begonnen.
Espresso Martini: geboren uit een legendarische oneliner
De Espresso Martini mag vandaag dan dé favoriete koffiecocktail zijn van menig stijlvolle man (en vrouw), het verhaal achter de creatie is minstens even sterk als de cocktail zelf. We schrijven Londen, jaren ’80. Achter de bar van de iconische Soho Brasserie staat bartender Dick Bradsell, die later tot de rockster van de cocktailwereld zou uitgroeien. Op een avond stapt er een toen nog piepjong topmodel binnen – insiders fluisteren dat het om Naomi Campbell ging – en ze bestelt iets dat haar “wakes me up and fucks me up”.
Bradsell, niet voor één gat te vangen, greep naar een versgezette espresso, vodka en koffielikeur, en schudde daar de allereerste Espresso Martini uit zijn shaker. Het werd een instant classic: elegant, krachtig en net edgy genoeg om de nacht mee in te duiken. Een cocktail die sindsdien symbool staat voor stijlvol wakker blijven – en tegelijk genadeloos van je sokken geblazen worden.
Met Elixir d’Anvers ESPRESSO krijgt die legende nu een Antwerpse twist. De kruidige complexiteit van ons erfgoed tilt de Espresso Martini naar een niveau dat zelfs Bradsell zelf zou hebben goedgekeurd.
Van apothekersdrankje tot lifestyle-icoon
Even terugspoelen: Elixir d’Anvers zag in 1863 het levenslicht dankzij François-Xavier de Beukelaer, een apotheker die een kruidendrank ontwikkelde die zowel digestief als – naar men toen geloofde – medicinaal werkte. Fast forward 160 jaar, en zijn recept staat nog steeds symbool voor ambacht en Antwerpse klasse. Met de ESPRESSO-editie bewijst de distilleerderij dat erfgoed en innovatie niet alleen samen kunnen gaan, maar samen ook verrassend lekker zijn.
Voor de man die alles al heeft (behalve dit)
Of je nu thuis de perfecte tiramisu pimpt, je volgende Antwerpse Koffie een upgrade geeft, of je barkarrière nieuw leven inblaast: Elixir d’Anvers ESPRESSO is een fles die in je collectie hoort. En voor de verzamelaar met een zwak voor exclusiviteit is er goed nieuws: er komt ook een gelimiteerd emaille bord (slechts 200 stuks!) in samenwerking met Emaillerie Belge – de laatste ambachtelijke emaillerie in de Benelux.
Praktische info
-
Elixir d’Anvers ESPRESSO
-
17% alc.
-
Adviesprijs: €30,-
-
Beschikbaar vanaf begin oktober bij de betere drankenhandelaar
Dit is geen koffielikeur. Dit is Antwerpen in een glas. Heritage, premium vibes en een vleugje rock-’n-roll – precies zoals we het graag zien bij MenStyle.be.