Hét alternatief voor champagne
Crémant is een sprankelende wijn die vaak in dezelfde adem wordt genoemd als champagne, maar toch een geheel eigen identiteit heeft. Afkomstig uit verschillende wijnregio’s in Frankrijk, zoals de Elzas, Bourgogne en Loire, wordt Crémant op dezelfde traditionele wijze gemaakt als champagne (méthode traditionnelle), waarbij de tweede gisting op fles plaatsvindt.
Wat Crémant onderscheidt, is vooral de herkomst: alleen mousserende wijn uit de Champagne-streek mag de naam champagne dragen. Daarnaast zijn de druiven en smaakprofielen van Crémant vaak diverser, afhankelijk van de regio en de gebruikte druivensoorten. Het resultaat? Een verfijnde bubbel met een unieke charme en een vaak aantrekkelijker prijskaartje dan champagne. Crémant is dus de perfecte keuze voor wie van elegantie houdt, zonder het exclusieve prijsniveau van champagne.
Een uitstekend wijnhuis met de betere crémants is Langlois. Ze lanceerden net hun Blanc de Blancs bio 2020. De blend (58% Chenin en 42% Chardonnay) van deze Blanc de Blancs belichaamt een gedurfde en veeleisende savoir-faire, en verheerlijkt met een oneindige delicatesse de zuiverheid van Chenin, het kloppende hart van de Langlois-stijl. De zeldzame 2020 vintage van de allereerste biologische Crémant de Loire van het huis wordt onthuld in slechts 10.300 flessen met een inhoud die gekenmerkt wordt door een prachtige lichtgele kleur, de finesse van acacia die zich vermengt met verfijnde honingtoetsen en een subtiel vleugje menthol en een levendige aanzet die opent met een mooie spanning en omhullende rondheid, gevolgd door een lange, zilte afdronk versterkt door toetsen van citrusfruit.
Waarom er gekozen is de druiven uit 2020 te nemen? In dit opmerkelijk mooie, evenwichtige wijnjaar begon de oogst van het huis nog nooit zo vroeg. Dankzij een warme zomer met weinig regen waren de Chenin- en Chardonnay-druiven perfect rijp. Door deze vroege oogst bleven hun superieure frisheid en mooie fruitige aroma’s bewaard.
De rijping gebeurde gedurende minimaal 3 jaar (vergeleken met minimaal 12 maanden voor de Crémant de Loire BOB) op latten in de historische tufsteenkelders van het huis.
Deze Blanc de Blancs wordt geserveerd tussen 8 en 10°C en is heerlijk subtiel als aperitief. In combinatie met verfijnde gejodeerde gerechten (zeevruchten, vis) maken zijn verfijnde aroma’s en bubbels het verschil. Waar te krijgen? Alleen in de betere wijnhandel!
Meer info? Dat vind je HIER.