Bell & Ross 03 Horizon zet meest iconische vluchtinstrument om de pols

Een horloge voor de echte piloten

Met de nieuwe BR 03 Horizon zet Bell & Ross een van de meest iconische vluchtinstrumenten van het dashboard van een vliegtuig om op de pols. Essentieel voor piloten, de kunstmatige horizon maakt ruimtelijke oriëntatie. Origineel en speels, dit horloge, gelimiteerd tot 999 stuks, met een unieke esthetiek, completeert de collectie van concept horloges direct geïnspireerd door instrumenten aan boord.

Een specifieke display
De kunstmatige horizonindicator is een van de meest kenmerkende instrumenten op het dashboard van een vliegtuig. Het combineert de afbeelding van de aarde met het silhouet van het vliegtuig en symboliseert de filosofie van het instrumentvliegen. Deze figuratieve voorstelling heeft de vorm van een bol die wordt verdeeld door een lijn. Het bovenste deel, blauw, stelt de lucht voor, terwijl het onderste deel, donker, de aarde symboliseert. In het midden is het vliegtuig schematisch weergegeven met de vleugels door twee rode lijnen. De buitenste schaalverdeling geeft de laterale kantelhoek van het vliegtuig aan, terwijl de middelste de verticale hoek aangeeft. Door de combinatie van de ronde en de vierkante vorm, de identiteitsvorm van het Huis, bootst de BR 03 Horizon het ontwerp na van dit zeer symbolische luchtvaartinstrument dat in alle cockpits aanwezig is.

Een noodzakelijke functie voor piloten: De kunstmatige horizon
Cockpitinstrumenten werden uitgevonden om de taken van de piloten te vergemakkelijken. Vroege piloten konden alleen op zicht navigeren. Voor hun luchtvaartnavigatie konden luchtvaartpioniers zich nauwelijks anders oriënteren dan door het observeren van natuurlijke elementen, met name bergen of de zee, en vaak moesten ze spoorlijnen op de grond volgen om hun route te traceren. Maar hoe navigeer je ’s nachts of in de wolken, vooral bij hoge snelheden? Om het gebrek aan natuurlijke informatie te compenseren, vonden ingenieurs een fundamenteel gyroscopisch cockpitinstrument voor navigatie uit: de kunstmatige horizon-indicator. Samen met de luchtsnelheidsmeter, hoogtemeter, bochtaanwijzer, gyrokompas en verticale snelheidsmeter maakt de standaanwijzer – zijn andere naam – deel uit van de essentiële instrumenten op een dashboard. Dankzij deze gyroscoop met verticale as kan de piloot altijd de stand en helling van het vliegtuig controleren, omdat het instrument in real-time de hoek van de neusstand of duikvlucht ten opzichte van de horizon aangeeft.

Intuïtieve leesbaarheid
Op het eerste gezicht is de nieuwe BR 03 Horizon intuïtief en gemakkelijk af te lezen dankzij de twee wijzers die zijn aangepast aan de fijn gegradueerde binnenring. De grote witte wijzer geeft de minuten aan. De grote tweekleurige wijzer, zwart-wit gestreept, geeft de seconden aan. De uuraanduiding wordt direct weergegeven door de centrale schijf die de wijzerplaat vormt. Het heeft een grote centrale pijl die dient als uurmarkering. Leesbaarheid is een van de belangrijkste zorgen van ontwerpers van luchtvaartinstrumenten. Alles moet duidelijk zijn voor de piloot. Eenvoudig en toch precies. De uitdaging is niet anders bij het ontwerpen van een horloge. Voor Bruno Belamich, creatief directeur van Bell & Ross, is de duidelijkheid van een wijzerplaat, zelfs als deze complex is, essentieel.

Een actuele tijdsindicator
De BR 03 Horizon, die doet denken aan het universum van de luchtvaart, is ook een stijlelement en een indicator van een gedeelde passie voor avontuur in de lucht. Technisch is de 41 mm kast, waterdicht tot 100 meter en versierd met een antireflecterend saffierglas, uitgevoerd in microgestraald zwart keramiek. Efficiënt, dit horloge is uitgerust met het automatische mechanische uurwerk BR.CAL-327. De zwarte rubberen band is robuust en geïnspireerd op pilotenuitrusting, en kan worden afgewisseld met een oranje klittenband. De nieuwe BR 03 Horizon is gelimiteerd tot 999 stuks en stelt de drager in staat om op elk moment zijn exacte positie in de tijd te weten. De afwerking, die voldoet aan de hoogste Zwitserse normen, maakt het ook een origineel uurwerk voor liefhebbers van design en luchtvaart.

BR 03: De familie van instrumenthorloges
De BR 03 serie is de ultieme instrument horloge collectie en vormt het hart van Bell & Ross creaties sinds 2010. De volledige omvang van de creativiteit van het Frans-Zwitserse horlogehuis komt hier tot uiting in het succesvol overbrengen van dashboard indicators van vliegtuigen naar de pols. De BR 03 lijn, een identiteitsstuk van Bell & Ross, staat bekend om zijn vorm, met specifieke elementen zoals de vier schroeven in de hoeken van de vierkante kast, en wordt erkend om zijn functionaliteit die rechtstreeks geïnspireerd is op het luchtvaartuniversum. Vorig jaar gaf het BR 03 Gyrocompass horloge een horologische interpretatie van het gyrokompas, een ander essentieel navigatie-instrument voor piloten. Bell & Ross blijft vandaag zijn dashboard van uurwerkinstrumenten samenstellen met een nieuw horloge dat rijk is aan symboliek.

De prijs? 4.500 euro!

You May Also Like

DutchCraft, voor als je een 2de jacht wil …

Ik heb een boot, ik heb een hele mooie splinternieuwe boot, … Nee, toch ...

Dit is de dikke villa van eindbaas Paul Logan

Wij zouden misschien ook eens beter een YouTube-kanaal beginnen Leven van YouTube? Logan Paul ...

Bell & Ross lanceert BR-X5 Black Titanium

Weer wat nieuws op Watches and Wonders Geneva Wat het Autosalon in Brussel het ...