Welke wijn slurp je best bij een overheerlijke zilte mossel?

Het mosselseizoen is begonnen 

Als er iets is waar we elk jaar naar uitkijken, dan is het wel het mosselseizoen dat wordt geopend. Want zeg nu zelf, wie slurpt er nu niet graag aan een sappige, vlezige en zilte mossel met zijn overheerlijk gekruide mosselvocht? Maar welke mossel is nu de beste en welke wijn moeten we hierbij schenken? Wél, dat laten we nu als echte mossel-experten graag weten.

Eerst en vooral is er een verschil tussen tussen bodemcultuur- en hangcultuurmosselen. Dat zit hem in de manier van kweken. Zoals de naam al een belletje doet rinkelen leven bodemcultuurmosselen, tevens de meest populaire, op de bodem van de kweekpercelen. Zo is ook de start van “het mosselseizoen” gebaseerd op de kwaliteit en verkoopstart van de bodemcultuurmosselen.

En mosselen, die drink je het best met een goeie frisse pint of met een lekker fris wijntje. Maar welke wijn schenk je nu het best? We lieten onze oren even hangen bij een paar wijnkenners in onze vriendenkring en kwamen met volgende tips terug.

Kies je voor de klassieke bereiding en meest pure vorm, mosselen natuur (met frietjes), dan komt het ziltige van de mosselen en zijn mosselvocht het meest tot zijn recht. Je kiest dan best voor een frisse witte wijn zonder houtopvoeding en bij voorkeur eentje met een minerale toets en een eerder laag alcoholgehalte zoals een Muscadet. Een droge tot zeer droge lichte witte wijn uit het Franse wijnbouwgebied bij Nantes aan de monding van de Loire, nabij de Atlantische Oceaanwijntje. Deze kan je nadien ook vlotjes kan doordrinken op een zomerse avond.

Ga je voor een andere regio, dan kan je best kiezen voor een Sancerre of Pouilly-Fumémet op basis van de Sauvignon Blanc druif. Ook een Chablis zal je kunnen bekoren. Wil je echter buiten Frankrijk gaan en kiezen voor zowaar een pinot blanc, pinot gris of chardonnay uit Belgische bodem, dan is bijvoorbeeld een wijntje van Wijndomein Aldenecyk, Wijndomein Valke Vleug, Genoels-Elderen of Clos d’Opleeuw een gedurfde maar zeker geen verkeerde keuze. Ga je liever iets zuidelijker, dan is de Spaanse Albariño een mooie en frisse druif. Daar deze aan de Atlantische Oceaan gekweekt wordt proef je ook hier het zilte van de zee en de mossel terug.

Ben je iets met deze tips? Wél, graag gedaan en vergeet ons vooral niet uit te nodigen.

Foto’s: Pexels

You May Also Like

Debuutplaat voor Merdan Taplak Orkestar, een buitenbeentje met eigen stage op Tomorrowland

Begin deze maand verscheen de debuutplaat van de Merdan Taplak Orkestar. Muzikale duizendpoot Taplak ...

Max Verstappen betrapt met exclusieve Rolex rond de pols

Hoezo betrapt? Of Mad Max komend weekend de wereldtitel F1 pakt? De kans is ...

Huidproblemen? Dit kan CBD op de huid smeren voor je doen

Het is weer zomer, een tijd dat we met zijn allen lekker van het ...