Radja Nainggolan: Rebel in hart en nieren (Opinie)

Komende weken een pak minder kleur op onze Belgische velden

Wie de komende weken naar Radja Nainggolan zoekt op onze Belgische velden komt bedrogen uit, zijn club, Royal Antwerp FC heeft de kleurrijke middenvelder uit de A-kern gezet na verschillende incidenten afgelopen week. Gepakt zonder rijbewijs en het lurken aan een e-sigaret één uur voor de 3-0 (verloren) wedstrijd tegen Standard Luik. Het einde van een rebel op onze Belgische velden en indien het zo is, moeten we dit jammer vinden? Onze opinie? Respectievelijk antwoord op deze vragen: hopelijk niet en volmondig ja.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Royal Antwerp F.C. (@royal_antwerp_fc)

Ok, rijden onder invloed of zonder rijbewijs… tja, ook wij zijn geen doetjes maar goedpraten kunnen we dit niet. Dat er een gepaste gerechtelijke straf én boete tegenover staat is niet meer dan normaal en je moet geen ‘bosuil’ zijn om dit te begrijpen. Zijn er dan verzachtende omstandigheden? Tgoh, ondanks het feit Nainggolans periode van rijverbod sinds begin september voorbij was werd hem ook een herstelexamen opgelegd. Probeer dat laatste maar eens in te plannen. Op de website van autoveiligheid.be heb je twee mogelijkheden…online boeken na, hou u vast, 1 maart 2023. Wil je sneller zal je een contactformulier moeten invullen en hopen op vrijgekomen plaatsjes. Met wat pech wordt een rijverbod van 4 maanden dan eentje van 8 maanden. Hoe Royal Antwerp reageerde op het voorval? Een spreekwoordelijke tik op de vingers en verder werd alles met de mantel der liefde bedekt.

Tot nu want, hou u opnieuw vast, onze rebel lurkte een uurtje voor de wedstrijd aan een e-sigaret, ook wel een met waterdamp gevuld apparaatje, en de klikkende Vlaamse media ontplofte harder dan granaten in de buurt van de Deurnese Bosuil. In navolg hiervan nam Antwerp, met zijn ook al niet onbesproken en druk pretstok-Whatsappende sportieve staf, de beslissing om Radja (even) van onze Belgische velden te bannen. Een voorval dat ook in Extra Time werd besproken.

Heilig boontje Heleen Jaques: “Ik kan begrijpen dat je rookt, maar geen uur voor de wedstrijd. Je doet dat toch niet als je in de wedstrijdvoorbereiding zit, in een stadion, waar het niet mag?” “Och, vroeger gebeurde dat veel“, aldus een iets minder heilig boontje, en ook een beetje rebel, Wesley Sonck.

Toch sloeg een vaak verguisde Filip Joos nagels met koppen. “Ik vind het raar dat je als club Radja Nainggolan binnenhaalt en denkt dat dit soort dingen niet gaan voorvallen“. We schrijven 31 december op 1 januari 2018. Onze held, Radja Nainggolan zet de bloemetjes buiten, rookt, drinkt en feest alsof hij de wereldbeker gewonnen heeft en dat kostte hem 100.000 Euro (30% van zijn maandloon). Wangedrag, schande met de grote S…aldus velen, waaronder ook bondscoach Martinez die Radja ondanks waanzinnige statistieken dat jaar weert uit de WK-selectie.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Royal Antwerp F.C. (@royal_antwerp_fc)

Vier jaar, iets minder indrukwekkende statistieken en de sigaret ingeruild voor de e-sigaret later is er al helemaal geen sprake meer van Radja op een WK. Maar moeten we hem nu ook bannen op ons (vaak bedroevend) Belgisch niveau? Neen! We missen kleur op onze Belgische velden en voor we felicitaties krijgen van UNIA, we hebben het vandaag niet over huidskleur.

Ze zijn gewoon te braaf, die Belgische voetballers, helemaal in de lijn met onze volksaard. Doe maar normaal, dat is al gek genoeg en kijk uit als je je hoofd ook maar een beetje boven het maaiveld uitsteekt. Nochtans vormen rebellen de balletjes in de soep, meer nog vaak zijn het de kruiden die van een flauw gerechtje toch nog wat kunnen maken.

Eric ‘Au Revoir’ Cantona’s karatetrap, Zlatan ‘Lions don’t compare themselves to humans’ Ibrahimovic’ ego, Gascoigne’s lijn, Balotelli’s geestelijk leeftijd die nooit de tien is gepasseerd en nieuwbakken Kortrijkzaanse dorpsgek Lamkel Zé om er maar een paar te noemen.

Allemaal ander kaliber dan de gemiddelde voetballer op de Belgische velden die het zoveelste nietszeggende interview geeft waar hij de eigen prestaties minimaliseert, het team laat primeren, elke moeilijke vraag uit de weg gaat en de tegenstander, ook al is het een middenmotor uit Luxemburg, ophemelt al was het het grote Real Madrid tijdens de zoveelste voorronde van de Europa, euh Conference League?

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Royal Antwerp F.C. (@royal_antwerp_fc)

Mogen we dan niet blij zijn met een type als Radja Nainggolan. Een kereltje dat de pleintjes is ontgroeid, maar diep vanbinnen altijd een straatvechtertje is gebleven. Een rolmodel – tegen wil en dank – voor jongeren die net wat minder kansen hebben gekregen in het leven. Denk je dat die opkijken naar pakweg Jan Vertonghen? Radja rookt, gokt, drinkt en bezoekt al eens graag een feestje: ‘Et Alors?’ horen we François Mitterand mompelen. Is Nainggolan geen mens dan? Waarom moet hij zich altijd voorbeeldig gedragen? Hangt dat onlosmakelijk samen met het loon dat hij maandelijks aftikt?

Daar zit het em natuurlijk. Een Radja op retour en met aflopend contract die jaarlijks twee miljoen aftikt en meer de bank verwarmt dan de harten van een met Bengaals vuur volgepakt supportersvak? Er is de spreekwoordelijke stok gevonden om mee te slaan. En daarmee wordt er misschien een blad in de Belgische voetbalgeschiedenis onherroepelijk omgedraaid… een blad met een uitgesproken karakter die er lak aan heeft bekritiseerd te worden om het kapsel, tattoos en gedrag. Een speler die buiten de spotlights vaak goede doelen en sociale projecten ondersteunt, maar daar niet mee te koop loopt. Een balkunstenaar die niet wegsteekt ook maar gewoon mens te zijn, te leven, te drinken en zelfs af en toe een discotheek of iets minder afgetraind Tomorrowland te bezoeken?

Wij hunkeren naar meer van die rebellen met een kantje, een rafeltje of zelfs een hele hoek af! We hebben het gehad met brave koorknaapjes die moord en brand schreeuwen naar het buitenland te willen vertrekken en een dag later met een geacteerde tandpastasmile de sociale media van hun club volspammen met hoe gelukkig ze zijn met hun verlengd verblijf.  #sorryhansvanaken

Oh ja…de voormalige Rode Duivel reageerde zelf ondertussen ook op het nieuws via Instagram op de zware beslissing van zijn club. Of die club Radja nog een kans zal geven na het lurken aan wat waterdamp? Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Cover: Instagram

 

You May Also Like

Niet te missen: EK-Summercamp in Knokke-Heist

Een eigen EK-dorp inclusief bier en braadworsten tijdens het aankomend EK Voetbal Klaar voor ...

Voor 50.000 euro rijd jij een seizoen in BMW M2 CS Racing Cup Benelux

Sponsors gezocht!  Als je ons vraagt wat onze favoriete BMW M is, hoeven we ...