Abarth 695 Tributo 131 Rally brengt de legende na 40 jaar terug tot leven

Jouw partner in crime op kleine bochtige al dan niet geasfalteerde wegen

De Abarth 131 Rally, het model dat tot de verbeelding sprak van een hele generatie autoliefhebbers, keert terug naar onze wegen in een nieuw jasje. Ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van zijn laatste race, brengt het Scorpione-merk een hommage met de speciale serie Abarth 695 Tributo 131 Rally. Van deze gelimiteerde editie zullen wereldwijd slechts 695 exemplaren beschikbaar zijn.

De nieuwste versie van dit topmodel is een eerbetoon aan de autosportgeschiedenis van Abarth. De racerij heeft immers altijd deel uitgemaakt van zijn DNA en dankzij de technologische “transfer” worden de meest innoverende oplossingen, die op het circuit werden getest om de prestaties en de betrouwbaarheid te verbeteren, toegepast op gewone productieauto’s wat een adrenaline-rijke rijervaring garandeert.

Voor die adrenaline rekent deze De Abarth 695 Tributo 131 Rallye beroep op de gekende 1.4 T-jet 180 pk (250 Nm koppel) sterke motor. De topsnelheid bedraagt 225 km/u en een spurtje van 0 tot 100 km/u doet deze kleine krachtpatser in 6,7 seconden. Zijn uitstekende wegligging wordt bijgestaan door Koni FSD-schokdempers op beide assen en mocht je stevig in de ankers gaan, kan je rekenen op aluminium Brembo 4-zuigerremklauwen vooraan en geventileerde schijven achteraan.

De uitrusting wordt vervolledigd door 17″ lichtmetalen velgen met diamantafwerking en het “Record Monza Sovrapposto” uitlaatsysteem, een evolutie van het Record Monza systeem, nu met vier verticaal boven elkaar geplaatste uitlaatpijpen. De ‘Spoiler ad Assetto Variabile’, die in 12 standen kan worden versteld, met een hellingshoek van 0° tot 60°, verbetert de stabiliteit in de bochten en biedt een groter reactievermogen op gemengde wegen. Bijvoorbeeld, bij een hoek van 60° en een snelheid van 200 km/u neemt de aërodynamische belasting toe tot 42 kg.

De Abarth 695 Tributo 131 Rally heeft een unieke en verfijnde uitstraling, met specifieke verwijzingen naar zijn historische voorganger, zoals de nieuwe tweekleurige, drielagige glanzende “Blue Rally” kleurstelling, die de oorspronkelijke kleur in een eigentijdse tint herinterpreteert.

De Abarth 695 Tributo 131 Rallye is het eerste voertuig met het Scorpione logo dat “Easter Eggs” bevat, kleine styling “juweeltjes” die de ontwerpers op verschillende plaatsen verstoppen om de klanten te verrassen, zoals het 131 Rally silhouet dat gegraveerd is in het onderste deel van de deur van de auto, op het Alcantara dashboard en op de hoofdsteunen van de nieuwe zetels.

De “Blu Rally”-kleuren, die speciaal voor deze speciale serie zijn ontworpen, zijn verfraaid met een dak en deurstijlen dat afgewerkt is in Scorpione Black. Hetzelfde blauw werd gebruikt op de spiegelkappen en enkele details in het interieur. De monochrome kleuren ‘Blu Rally’ en ‘Grigio Record’ zijn eveneens verkrijgbaar.

In het interieur wordt het sportieve karakter bevestigd door de stoffen Sabelt-zetels met blauwe afwerkingsdetails en stiksels, geïnspireerd op de historische auto maar geherinterpreteerd in een moderne tint.

Dit alles draagt bij aan de legendarische geschiedenis van de Abarth 131 Rally, die zijn debuut maakte in 1976 in Groep 4 en waarvan de benijdenswaardige staat van dienst zes jaar in het Wereldkampioenschap Rally’s (1976-1981) en overwinningen in 18 internationale rally’s omvat, drie constructeurstitels in het Wereldkampioenschap (1977, 1978 en 1980) en twee FIA Rally Drivers Cup titels met Markku Alén en een rijderstitel in het Wereldkampioenschap met Walter Röhrl.

You May Also Like

MenStyle On Tour: Launch BMW M5 & vlammen op Spa-Francorchamps

Weer iets afgevinkt op onze bucket list… Afgelopen maandag, 22 juni, was een historisch ...

BYD bouwt met YangWang U9 droomwagen die op 3 wielen kan rijden

Niet voor niets Build Your Dreams Als er één Chinees merk is dat tegenwoordig ...

Nieuw: BMW 4-reeks Cabrio

De herintrede van het stoffen dak… Na de coupé-versie is het tijd om ook ...