EDUCAM bereidt autosector voor op (veilig) werken met auto’s op waterstof

EDUCAM, het kennis- en opleidingscentrum van de autosector en aanverwante sectoren, stelt vandaag zijn nieuwe waterstof-opleidingsfaciliteit voor. Met de bouw ervan is het de eerste organisatie die garagebedrijven kan opleiden in het veilig herstellen van waterstofvoertuigen en bedrijven uit de autosector kan helpen zich te organiseren rond waterstof, zowel op vlak van infrastructuur als wat het wettelijke kader betreft. De organisatie gelooft sterk in een toekomst waarin elektrische en waterstofvoertuigen naast elkaar bestaan om de klimaatdoelstellingen voor de mobiliteitssector te behalen. Het geeft bedrijven nu al de kans zich op deze toekomst voor te bereiden.  

Het nagelnieuwe hydrogen-ready opleidingscentrum in Lokeren voldoet aan alle voorschriften zodat autotechnici er in de veiligste omstandigheden kunnen leren werken met waterstof. Voor ondernemers in de autosector staat deze ‘werkplaats van de toekomst’ daarenboven model voor een atelier waarin dagdagelijks aan waterstofvoertuigen gewerkt kan worden. De inrichting ervan kan zowel in nieuwe als bestaande gebouwen worden toegepast. Volgens Sjoerd Zijlstra, directeur Studie & Training Development bij EDUCAM, zit vooral daar – in de inrichting van werkplaatsen – het grote verschil met de revolutie van de elektrische wagens.

“De impact op de infrastructuur is veel groter bij waterstofvoertuigen omdat waterstof extreem licht ontvlambaar is en de werkplaats dus van heel wat veiligheidsfeatures voorzien moet worden”.

EDUCAM gaat verder dan alleen voorzien in de technische opleiding van autotechnici en garagebedrijven begeleiden bij de inrichting van hun werkplaatsen.Naar analogie met het sectoraal stelsel voor het werken aan elektrische en hybride voertuigen, voorziet de CAO voor de autosector een veiligheidscertificering voor werknemers die aan waterstofvoertuigen moeten werken. De sociale partners vertrouwden EDUCAM de opdracht toe om dit sectoraal stelsel te ontwikkelen. Op die manier begeleidt EDUCAM, als dienstverlenende partner, de autosector doorheen het hele proces van werken aan en met waterstofwagens.

You May Also Like

MenStyle Road Test: Lamborghini Urus

We hebben er eventjes op moeten wachten Hoewel de Lamborghini Urus al sinds 2018 ...

Nieuwe (elektrische) Hummer beweegt als een krab

Als een wat?  Je ziet ze hoe langer hoe minder, de Hummers in het ...

Abarth 595 Pista krijgt een kleine (geslaagde) update

Een paar extra paardjes én een nieuw kleurtje Als er één wagentje is waarmee ...