MenStyle Roadtest: 2021 Abarth 595 Competizione & Turismo (automaat) (video)

Een Abarth zonder manuele bak is als een café zonder bier

Niet zo lang geleden presenteerde Abarth de exclusieve Abarth 595 Scorpioneoro en de adrenaline-rijke Abarth 595 Monster Energy Yamaha, die we uitgebreid testten. Beide verbluffende speciale reeksen die de tweeledige ziel van het merk, evenals twee van zijn fundamentele waarden: erfgoed en rijplezier, belichamen en waar slechts 2.000 stuks van elk worden gemaakt.

Maar zij die denken dat er een houdbaarheidsdatum op de Abarth’s zitten, zijn eraan voor de moeite. Ook in 2021 lanceren ze nieuwe modellen. Het is te zeggen, onderhuids verandert er niet veel, enkel de persoonlijke touch. De vier versies van het nieuw gamma – 595, Turismo, Competizione en Esseesse – komen tot leven met nieuwe kleuren, edele materialen, nieuwe stylingdetails, geavanceerde technologie en een grote mate van personalisatie om de verschillende nuances van het Abarth-karakter te benadrukken.Deze motor is verkrijgbaar in drie vermogensniveaus: de Abarth 595 ontwikkelt 145 pk, oplopend tot 165 pk op de Turismo-versie, terwijl de 595 Competizione en 595 Esseesse, tot 180 pk, deze auto’s ideaal maken voor wie op zoek is naar de adrenaline van de racewereld, zowel in termen van prestaties als van technische inhoud.

De Competizione en Esseesse zijn ook uitgerust met de Garrett GT1446 turbine; een mechanisch zelfremmend differentieel, dat de tractie in moeilijke omstandigheden en op oneffen terrein verbetert, Koni FSD schokdempers op beide assen en Brembo remmen met vaste aluminium remklauwen.

Alle 1.4 T-jet varianten worden gecombineerd met een mechanische transmissie, maar kunnen op verzoek worden uitgerust met een Abarth gerobotiseerde sequentiële transmissie met schakelpaddles.

Over dat laatste is ons laatste woord nog niet gezegd. Wij gingen aan de rol met de handgeschakelde Competizione en de Turismo met automaat en het moet gezegd zijn, de handgeschakelde Competizione is een echte fun-car, noem het gerust een kart voor de openbare weg. De automaat daarentegen, die pruttelt bij erg sportief rijgedrag tegen. Bij elke trek aan de paddle, lijkt het alsof hij vermogen verliest en inhoudt om dan nadien terug naar voor te schieten. Een ritje in Bobbejaanland is er niets tegen.

Voor de (sportieve) jongens onder ons, vergelijk een Abarth zonder manuele bak dus met een café zonder bier, Werchter zonder muziek, een pizza met ananas op (dat doe je niet) of een stripclub waar het verboden is om het bovenstukje te laten vallen.

Uiteraard zijn er ook mensen die niet de sportieve ambities van een Abarth ten volle benutten, enkel in de stad cruisen, niet naar festivals, stripclubs of café’s gaan… voor hen is een automaat natuurlijk wel een optie. Wij, echte ‘jongens-jongens’ weten beter, wij gaan voor het betere handwerk.

Foto’s: Frederik Herregods 

You May Also Like

MenStyle On Tour: Pré-Autosalon BMW in Wijndomein Valke Vleug

Freude am Fahren De sympathieke dames en heren weten hoe ze journalisten in de ...

Nieuwe Mercedes-AMG C63 S zegt de V8-biturbo vaarwel

Maar dat maakt hem helemaal niet minder snel  Wat Als?… je een V8-biturbo inruilt ...

Hier zijn de nieuwe BMW X5 M Competition en BMW X6 M Competition

Zuiniger, krachtiger,… Met uitgebreide innovaties op het gebied van prestaties, aanwezigheid en digitalisering scherpt ...