Jelte, een vrouw die houdt van ballen

Wereldballen

Met haar eerste kookboek, ‘Wereldballen’, verrast theater-productieleidster Jelte Van Roy zowat iedereen. En dat allemaal omdat zoonlief zijn vorige verjaardag die lekkere gehaktballen op mama’s wijze wilde eten. Vandaag, in volle lockdown, geeft Jelte geboorte aan meer dan 200 pagina’s – in stijlvolle lay-out én met prachtige foto’s – gevuld met zomaar even 90 balletjesrecepten van over de hele wereld. “Ik wil iedereen vooral aanzetten de keuken in te duiken en zo ook de historiek van die ballen te leren kennen”, aldus Jelte Van Roy.

Door corona werd Jelte bij de eerste lockdown in maart van dit jaar plots tijdelijk technisch werkloos. Dat bracht de bal meteen letterlijk aan het rollen. Ze riep het idee voor haar kookboek in het leven, bijna een jaar eerder ontstaan na een succesvol feestje voor haar zoon die graag ballen wilde eten voor zijn verjaardag. Waarom ballen? “Omdat iédereen ze lust. Pure comfort food. Ze staan voor gezelligheid. En je kan er dus oneindig mee variëren. Iedereen heeft bovendien wel een verhaal over balletjes. Ze laten je nostalgisch terugdenken aan hoe de mama ze maakte. Of ze herinneren je aan die ene fantastische reis.”

“Tijdens mijn research merkte ik al snel dat elk land ‘balletjes’ tracht te claimen als onderdeel van zijn authentieke keuken”, zegt Jelte. “Met Wereldballen toon ik hoe de culinaire bal de wereld rond migreerde. En naast al de recepten vertel ik ook verhalen over lokale gebruiken binnen de vijf wereldkeukens. Als side dish serveer ik leuke weetjes, legendes en anecdotes die verband houden met het recept of het land waar de ballen bereid worden. Het was heerlijk om tijdens het productieproces alles bij elkaar te sprokkelen. Wist je bijvoorbeeld dat de Braziliaanse brigadeiros, een chocolade balletje, vernoemd is naar de luchtmachtbrigadier die zijn balletje zou verloren zijn in de strijd?”

Wereldballen (€35) is vanaf 27 november te koop online en in meerdere boekhandels. De digitale versie is op vraag beschikbaar. Pre-orders zijn mogelijk via wereldballen.be/.

Foto’s: Katya Chekina

You May Also Like

Zo loop jij er deze herfst hip en stijlvol bij

Zo loop jij er deze herfst hip en stijlvol bij Onze herfst essentials op ...

MenStyle Tip: Barbershop Ground Zero by Roel Melis

De geknipte man, deze prijswinner! Vergeet de (sorry voor de misschien niet zo ‘woke’ ...

BVLGARI Man Terrae Essence gaat terug naar de oorsprong

Aarde Vanaf september 2021 wordt de BVLGARI Man-collectie uitgebreid met een nieuw element: aarde. ...