Bell & Ross BR-X5 Blue Lum: De magie van blauw licht

Gedurfd en innovatief, de nieuwe BR-X5 Blue Lum is versierd met titanium en fotoluminescerende materialen. Dankzij een uniek constructieproces en bewezen meesterschap van luminescentie, biedt Bell & Ross hedendaagse horlogeliefhebbers een krachtig en origineel uurwerk om zowel overdag als ’s nachts van te genieten. Deze gelimiteerde editie van 500 stuks volgt op de BR-X5 Green Lum die vorig jaar werd gelanceerd. De LUM saga gaat verder.

De durf van zichtbare innovatie

Concepten verder ontwikkelen is een van de sterke punten van Bell & Ross. Het Zwitsers-Franse horlogehuis investeert in onderzoek en innovatie, met name op het gebied van licht, en wilde verder gaan dan de wijzerplaat en een horloge aanbieden met een volledig lichtgevende kast. Om dit te bereiken, ontwikkelden de technici van Bell & Ross een nieuw materiaal, LM3D. Deze lichtgevende component, die al aanwezig is in de BR-X5 Green Lum, is gemaakt van kwartsvezels en lichtgevend materiaal dat een helder, getint licht uitstraalt. De nieuwe BR-X5 Blue Lum biedt een nieuwe chromatische variatie met zijn krachtige blauwe lichtemissies.

Een krachtig en conceptueel ontwerp

BR-X5 horloges hebben een missie: het ontwerp in dienst van de prestaties van horlogemakers tot het uiterste drijven, een concept dat de kern vormt van de filosofie van Bell & Ross Terwijl de BR 05 lijn een eigentijdse, verfijnde en stedelijke taal spreekt, belichaamt de BR-X5 collectie perfect het idee om de kracht van design verder te duwen. “Met de BR-X5 wilden we technische en esthetische grenzen verleggen”, zegt Bruno Belamich, creatief directeur van het merk. Om deze ambitie waar te maken, wisselt de meerlaagse constructie van de 41 mm kast af tussen LM3D, een fotoluminescent composietmateriaal, en zwart DLC microgestraald graad 2 titanium, een technisch materiaal dat doet denken aan de luchtvaartwereld. De architectuur van het horloge speelt in op lichtheid zonder het robuuste karakter uit het oog te verliezen. De behuizing van het mechanisme, gesneden uit een blok titanium, is geplaatst tussen twee LM3D-schilden die een krachtige blauwe luminescentie uitstralen.

Dag en nacht optimaal leesbaar

De opzet van de BR-X5 Blue Lum is duidelijk: leesbaarheid staat centraal. Binnenin de lichtgevende kast biedt de matzwarte wijzerplaat, beschermd door een antireflecterend saffierglas, een basis van helder contrast. Alle schaalverdelingen zijn nauwkeurig en duidelijk zichtbaar vanaf de uur- en minutenindexen, inclusief de subwijzerplaat voor de gangreserve van drie dagen om negen uur en het datumvenster om drie uur. De geskeletonneerde uur- en minutenwijzers bieden ook een verbeterde zichtbaarheid, gevuld met Super-LumiNova. Het resultaat is zowel overdag als ’s nachts spectaculair.

Meesterschap in Luminescentie

Bell & Ross is een pionier geweest in het verder promoten van luminescentie en het vergroten van de kracht ervan als een innovatief en onderscheidend stijlelement. In eerste instantie beperkt tot een praktische functie, was de luminescentie van wijzers of indexen een aanwinst voor horloges die bedoeld waren voor gebruik in het donker, met name voor duiken of in een cockpit van een vliegtuig. De lichtgevende wijzers verschenen in de jaren 1930 dankzij radium en openden nieuwe horizonten. Radium had echter beperkte kwaliteiten omdat de lichtgevende emissies van deze licht giftige, radioactieve stof beperkt waren in de tijd. Ingenieurs en horlogemakers deden voortdurend onderzoek om hun processen te verbeteren. De introductie van Super-LumiNova in 1993 was een belangrijke stap. Bell & Ross wilde verder gaan en bedacht een origineel concept om de kracht van licht te versterken. Geïnitieerd met de BR 03-92 Horolum in 2017, gevolgd door de BR 03-92 Nightlum een jaar later, wordt de Lum lijn gekenmerkt door de uitzonderlijke luminescentie van cijfers, indexen en wijzers. In 2019 ging Bell & Ross nog een stap verder met de BR 03-92 Full Lum, dit keer met een wijzerplaat die volledig is bedekt met Super-LumiNova, waardoor de aanduidingen worden benadrukt door contrast.

Door te werken aan chromatische effecten, presenteerde het horlogehuis in 2020 de BR 03-92 Grey Lum, die een bijzonder intense groene gloed uitstraalt die doet denken aan de verlichting van een landingsbaan, en vervolgens de BR 03-92 Diver Full Lum die verschillende tinten van luminescentie, lichtgroen en lichtgeel combineert op de wijzerplaat. In 2021 bracht de gelimiteerde vintage BR V2-94 Full Lum een nieuwe visie op het onderwerp door te laten zien dat het Full Lum concept perfect kon samengaan met de verfijnde esthetiek van klassieke horloges. In 2022 bood de BR V2-92 FULL LUM een nieuw ultra lichtgevend voorstel voor een horloge met drie wijzers, en vorig jaar introduceerde de BR-X5 Green Lum de ongekende constructie van de lichtgevende kast die titanium combineert met het fotoluminescente composietmateriaal LM3D. Een slim idee.

Een uurwerk van hoge kwaliteit

Elk Bell & Ross horloge is ontworpen als een high-performance instrument voor professioneel gebruik. Inzetten op innovatie en precisie, de BR-X5 collectie is uitgerust met een hoge precisie-uurwerk speciaal gemaakt voor Bell & Ross. Het BR-CAL.323 automatische mechanische uurwerk slaat met een frequentie van 28.800 trillingen per uur (4 Hz) en heeft een gangreserve van ongeveer 70 uur. Een uurwerk dat is uitgerust met een gepersonaliseerd ontwerp van het oscillerende gewicht, geïnspireerd op de velg van een sportwagen, en een balans met variabele traagheid, zichtbaar via een grote saffieren achterzijde van de kast. Een ander pluspunt van dit uurwerk is een snelle datumcorrectie waarmee het op elk moment kan worden aangepast. Deze prestatiekenmerken worden bevestigd doordat dit kaliber, met een garantie van 5 jaar, is gecertificeerd als chronometer door het COSC (Swiss Official Chronometer Testing Institute).

Oh ja, de prijs? 13.900 euro.

You May Also Like

CITIZEN onthult zijn tijdloze TSUYOSA nieuwigheden

Zoals het Japanse klokje rond de pols tikt, tikt het nergens  Het uitmuntende en ...

Bell & Ross BR 05 GMT White: Het horloge van de verfijnde reiziger

Reizen in ‘style’ Bell & Ross begon in 1994 met het maken van horloges ...

Chopard lanceert L.U.C Qualité Fleurier dress watch

Meer dan een stijlvol klokje Het Zwitserse horlogehuis Chopard presenteert een nieuwe, luxe dress ...