Panigale V2 Superquadro Final Edition, een eerbetoon…

aan de meest geavanceerde Ducati tweecilindermotor

Een gelimiteerde editie van de Panigale V2, voor verzamelaars, en een teken van dankbaarheid en liefde voor de Superquadro, de meest geavanceerde tweecilinder motor ooit geproduceerd door Ducati die meer dan dertig jaar geleden begon, dat is deze Panigale V2 Superquadro Final Edition.

90° V2 motoren met vier kleppen per cilinder die het signatuur zijn geweest van Ducati Superbikes en Supersport en die het leven hebben geschonken aan iconische motoren zoals de 748, 749, 848, 899 en 959, tot aan de huidige Panigale V2…. deze collector’s Panigale, geproduceerd in een gelimiteerde en genummerde serie van 555 stuks, is een eerbetoon aan de Superquadro motor, waarvan het verhaal tot bloei komt met Nicolò Bulega’s verovering van de eerste Supersport wereldtitel.

De eerste Superquadro motor werd in 2011 gemaakt voor de 1199 Panigale. De naam is afgeleid van de hoge verhouding tussen boring en slag, waardoor de cilinderinhoud van 1285 cc een absolute referentie is voor het maximale vermogen van een tweecilinder. In de loop der jaren zijn er ook versies met een kleinere cilinderinhoud ontwikkeld, eerst de 898 en daarna de 955. Deze laatste is in staat om in 2023 de eerste wereldtitel Supersport voor Ducati te veroveren met Nicolò Bulega, en in 2022 en 2023 de MotoAmerica Supersport titel te veroveren.

De technische oplossingen van de Superquadro tweecilinder hebben een nieuwe standaard gezet voor verfijning en geavanceerdheid. De carters zijn gemaakt met Vacural®-gietwerk, met aluminium geperste cilindervoeringen voorzien van NikaSil-coating waardoor de koppen direct op de carters konden worden bevestigd. De kop, koppeling en oliepandeksels zijn gemaakt van magnesium. Dit alles heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van een extreem compact en stijf motorblok, een benadrukt element van een innovatief chassis dat is gebaseerd op een monocoque frame dat zijn weerga niet kent.

Voor de desmodromische distributie, of voor leken het gedwongen openen en sluiten van een klep, zijn “super-finished” tuimelaars gebruikt met een DLC-behandeling om de wrijving te verminderen en de weerstand tegen vermoeidheid te verhogen. De gemengde ketting/versnellingsbakregeling heeft nieuwe maatstaven gezet op het gebied van efficiëntie en betrouwbaarheid.

In het geval van de Panigale V2 Superquadro Final Edition is gekozen voor de Superquadro met een cilinderinhoud van 955 cm3, die even plezierig is op de weg als effectief en responsief op het circuit, met zijn 155 pk bij 10.750 tpm en een koppel van 104 Nm bij 9.000 tpm.

Ducati’s eerbetoon aan deze revolutionaire motor neemt de vorm aan van een collectors item. De Superquadro Tribute livery, ontworpen door Drudi Performance in samenwerking met het Ducati Style Centre, blijft trouw aan de stijl van Ducati door gebruik te maken van de karakteristieke kleuren: wit, rood, zwart en grijs.

Veiligheid en volledige controle over de motor zijn altijd gegarandeerd door de elektronische uitrusting van de Panigale V2, gebaseerd op het gebruik van het 6-axis inertieplatform. Het elektronische pakket bestaat uit ABS Cornering EVO, Ducati Traction Control (DTC) EVO 2, Ducati Wheelie Control (DWC) EVO, Ducati Quick Shift up/down (DQS) EVO 2 en tot slot Engine Brake Control (EBC) EVO, dat de rijder helpt om de stabiliteit van zijn Ducati te optimaliseren bij het ingaan van extreme bochten.

De technische basis van de Panigale V2, gekenmerkt door het monocoque chassis, wordt verfraaid door de Öhlins vering en stuurdemper. De Rizoma voetsteunen voor de rijder zijn verstelbaar en gemaakt van billet aluminium. De voor- en achterspatborden, het uiteinde van de demper, de kettingbeschermer, de bescherming van het koppelingsdeksel, die voor de achterbrug en die voor de schokdemper zijn allemaal van carbon. De accu is Lithium-Ion. De Panigale V2 Superquadro Final Edition wordt aangeboden in een eenpersoonsuitvoering, met sporthandvatten. De animatie van het dashboard bij het inschakelen en de contactsleutel zijn uniek voor dit model.

Voor degenen die de Panigale V2 Superquadro Final Edition op het circuit willen gebruiken, is het mogelijk om de set voor het verwijderen van de kentekenplaathouder en de spiegels* te gebruiken, evenals de billet aluminium tankdop* die samen met de motor wordt geleverd en al is uitgerust met een GPS-module voor het verzamelen van DDA-gegevens.

Net als elke andere collectible Ducati wordt de Panigale V2 Superquadro Final Edition uniek gemaakt door de kroonplaat, in dit geval bewerkt uit massief materiaal, waarop het modelnummer is afgebeeld. De motorfiets wordt geleverd met een certificaat van echtheid en een gepersonaliseerde motorhoes.

De Panigale V2 Superquadro Final Edition is vanaf oktober 2024 verkrijgbaar bij de dealers.

You May Also Like

Vlaamse meiden gillen van genot in Tesla in ‘Ludicrous’-mode

Het hoeft niet altijd door jou in de slaapkamer te zijn… Het kan dus ...

David Beckham en Maserati onthullen exclusieve en nachtzwarte MC20 Notte

Black Beauty  Maserati introduceert de MC20 Notte, een in een gelimiteerde oplage gebouwde versie ...

Ellen Leysen is klaar voor de 24u van Zolder (Interview)

MenStyle en racen? Het is een steeds vaker voorkomend topic. Naast de 24u van ...